- Udostępnij ()
- Wydrukuj
- 13 sierpnia 2024
Jak wyprodukować alkohol na destylatorze?
Materiał partnera:
Uzyskanie alkoholu wysokiej jakości wymaga doświadczenia, ale też spore znaczenie ma sprzęt, którego się w tym celu używa. Mocne trunki powstają w destylatorach, których obsługa na szczęście nie jest bardzo skomplikowana, trzeba jednak pamiętać o kilku ważnych zasadach.

Jak przygotować destylator do pracy?
Aparatura do destylacji musi być czysta, bez żadnych nalotów i pozostałości po wcześniejszej produkcji - do mycia sprzętu można użyć czystej wody z detergentem kuchennym (dla destylatora nierdzewnego), a w przypadku sprzętów miedzianych, lepsze będzie przemycie sprzętu roztworem kwasku cytrynowego. Nim do obiegu dostanie się woda, warto sprawdzić szczelność wszystkich elementów destylatora, jak również to, czy podłoże, na którym destylator zostanie ustawiony, jest suche i nie grozi mu nagłe zalanie.
Kiedy destylator jest już gotowy do pracy, należy wypełnić jego zbiornik przecedzonym wcześniej wsadem, a w aromatyzatorze (jeśli nasz sprzęt posiada to akcesorium a nam zależy na trunku aromatyzowanym) umieszcza się wybrane botaniki, np. zioła albo skórki owoców. Zbiornika nie powinno się zalewać w całości, tylko maksymalnie do 90 proc. jego objętości. Alkohole smakowe najlepiej destylować na pustej rurze, bez wypełnienia sprężynkami pryzmatycznymi oraz bez uruchamiania refluksu (tj. dodatkowych chłodniczek które mogą znajdować się w głównej rurze destylatora). Po tym, jak zbiornik i kolumna zaczną się rozgrzewać, włącza się obieg wody w chłodnicy.
Przy odbiorze destylatu pierwszą frakcją jest przedgon, i dopiero po jego zebraniu zlewa się frakcję właściwą, czyli serce. Na koniec odbierane są pogony - moment cięcia frakcji użytkownik dobiera indywidualnie, według tego, jaki chce mieć efekt końcowy. Im wolniejszy jest odbiór destylatu, tym wyższa jego jakość.
Jak używać kolumny rektyfikacyjnej?
Kolumny rektyfikacyjne, dostępne m.in. na dobrydestylator.pl/kolumna-aabratek-fi-54, służą do produkcji czystego alkoholu. Ich przygotowanie do pracy wygląda podobnie jak w przypadku destylatorów typu potstill, natomiast sama destylacja przebiega inaczej, to jest związane z inną budową kolumny rektyfikacyjnej. Proces destylacji jest wielostopniowy, co oczyszcza destylat z wszelkich smaków i zapachów, oraz doprowadza do wysokiej mocy - na dobrej jakości sprzęcie można wyprodukować spirytus 96 proc.
Moc grzania ustala się indywidualnie, ale trzeba uważać na to, by nie przekroczyć bezpiecznych wartości. Podczas stabilizacji kolumny dochodzi do rozdziału par na frakcje - przedgony, które są lżejsze, gromadzą się w górnej części, dzięki czemu można je łatwo odebrać górnym zaworkiem (jeśli kolumna taki posiada). Odbiór spirytusu następuje przy konkretnej temperaturze, i nie może ona w tym czasie wzrastać - jeśli tak się dzieje, konieczna jest korekta. Końcowy etap to odebranie pogonów, które nie nadają się do konsumpcji, ale je wykorzystać do kolejnej destylacji ze względu na wysoką zawartość alkoholu. Więcej o działaniu tego typu sprzętu: dobrydestylator.pl.