Menu

Podróż i kulinaria - jak połączyć dwie miłości w wycieczkę pełną przygód?

Materiał partnera:

Wędrówka zawsze łączy się z długimi godzinami spędzonymi w samochodzie, pociągu, samolocie czy innym środku transportu. Zazwyczaj jedzenie w podróży wiąże się z postojami na stacjach benzynowych i przekąskach typu fast food. Są one szybkie w spożyciu i wiele osób uważa je za smaczne. Coraz częściej mówi się jednak o zdrowym odżywianiu w czasie podróży - jest to możliwe, polecane, a także stosunkowo tańsze niż ciągłe stołowanie się na stacjach czy przydrożnych barach. Jeżeli kochasz jedzenie pełne wartości odżywczych, do tego zrobione samodzielnie, z pasji do gotowania - jesteś w dobrym miejscu.

07   HOTEL CROCUS   Hotel


Co musisz zrobić przed podróżą, żeby później cieszyć się świeżym posiłkiem?



Jedzenie w podróży jest jednym z elementów, które powinieneś zaplanować już na etapie przygotowań do wyjazdu. Sporządź więc listę potrzebnych produktów i rusz w drogę do najbliższego sklepu. Wśród najczęściej polecanych przekąsek znajdują się:

  • świeże owoce
  • babeczki waniliowe
  • jogurt pitny
  • orzechy
  • warzywa pokrojone w słupki


Nie pozostawaj wyłącznie przy przekąskach - zwłaszcza, gdy podróż jest długa i masz na pokładzie młodszych członków rodziny. Na szczęście istnieje wiele produktów spożywczych, które warto przygotować i zabrać ze sobą w podróż. Zważywszy na fakt, że większość podróży rozpoczyna się w nocy lub z samego ranka, wzięcie ze sobą pierwszego śniadania to wręcz konieczność. Prócz klasycznych kanapek z chudą wędliną i serem, możesz w prosty sposób przygotować posiłki takie jak wrapy z tortilli wraz z ulubionymi warzywami czy jajecznicą, sałatkę makaronową z jajkiem bądź musli ze świeżymi owocami i jogurtem naturalnym. Obowiązkowo zabierz ze sobą szczelne pojemniki, dzięki czemu będziesz miał pewność, że posiłki nie ubrudzą wnętrza plecaka. Faktem jest, że samodzielne przygotowanie dań wymaga poświęcenia kilku czy kilkudziesięciu minut, jednak wciąż jest to o wiele bardziej opłacalne niż posiłkowanie się we wcześniej wspomnianych miejscach. Kwestia jedzenia nie tyczy się tylko podróży - warto zawczasu zorientować się, na co można liczyć w hotelowym menu. Zwłaszcza, jeżeli ma się pewne ograniczenia żywieniowe.

Jak rozpoznać hotel dbający o posiłki - kilka wskazówek



W zależności od miejsca do którego się udasz, z pewnością napotkasz na swoim talerzu potrawy nawiązujące do danego regionu bądź kultury. Przed zarezerwowaniem wymarzonego weekendu pełnego odpoczynku, sprawdź menu restauracyjne. Hotel Crocus w Zakopanem jest świetnym przykładem na to, jak ważne jest zrównoważone menu. Oferowane są dania bezglutenowe, a także wegetariańskie. O zawartości alergenów w serwowanym daniu można dowiedzieć się przez kontakt z obsługą restauracji. Choć urlop często kojarzony jest z odpoczynkiem od rutyny i przyzwyczajeń, można go spędzić aktywnie, delektując się przy tym pełnowartościowymi posiłkami przygotowanymi albo przez siebie samego lub przez wykwalifikowanych kucharzy dbających o to, by wszyscy goście otrzymali dania spełniające najwyższe standardy. Często to właśnie hotelowe posiłki są jednym ze wspomnień, których nijak nie da się wyrzucić z pamięci.