- Udostępnij ()
- Wydrukuj
- 8 lipca 2024
Jaki sprzęt będzie potrzebny do robienia alkoholu w domu?
Materiał partnera:
Alkohol domowej roboty jest nie tylko smaczniejszy, ale i bezpieczniejszy. Jego produkcja jest legalna, choć w przypadku alkoholu etylowego wciąż potrzebne będzie zezwolenie. Żadnej licencji nie trzeba mieć natomiast na zakup sprzętu do destylacji, choć korzystanie z niego musi się odbywać zgodnie z aktualnymi przepisami.

Kupić czy zrobić samodzielnie?
Destylator ze stali nierdzewnej teoretycznie da się wykonać metodą chałupniczą, bo nierdzewka jest raczej mało problematyczna w obróbce i wystarczy standardowy sprzęt do spawania. Taki destylator będzie tani, ale nie ma się co spodziewać alkoholu wysokiej jakości, trudno też będzie uzyskać spirytus o maksymalnej mocy 96 proc.
Profesjonalna aparatura do bimbru wyjdzie drożej, ale tylko na etapie jej zakupu. Destylator od sprawdzonego dostawcy jest bardziej ekonomiczny w eksploatacji, bo zużywa mniej wody i energii, a wyprodukowane alkohole są wysokiej jakości, odpowiednio mocne, z bogatym bukietem i bez metalicznego posmaku psującego degustację. Przy zakupie destylatora na domowy użytek nie jest wymagane zezwolenie, jednak bez licencji wolno przerabiać legalnie zakupiony spirytus, natomiast produkcja alkoholu etylowego z własnych nastawów czy zacierów, może się odbywać wyłącznie po uzyskaniu licencji.
Odpowiedni typ destylatora
Do produkcji czystego spirytusu najlepiej kupić kolumnę rektyfikacyjną, jak np. model dobrydestylator.pl/kolumna-klasyczna-fi-54. Kolumna musi być wysoka na minimum 100 cm, a najlepiej 120 ub nawet 140 cm. Do niższych pomieszczeń można wybrać model Aabratek, z charakterystycznie pochyloną głowicą, co znacząco obniża wysokość całego zestawu. Kolumna, która ma dwa systemy odbioru, może posłużyć dodatkowo do robienia alkoholi smakowych.
Potstill to drugi najpopularniejszy typ destylatora. Przeprowadza się na nim destylację prostą - odparowywanie i skraplanie alkoholu zachodzi tylko jeden raz. Na potstillach produkuje się m.in. calvadosy, whisky, gin, brandy, wódki smakowe. Aparatura może być opcjonalnie wyposażona w tzw. aromatyzator, do którego wkłada się różnego rodzaju np. botaniki wzmacniające smak i zapach trunku, a tempo destylacji można samodzielnie kontrolować. Więcej o działaniu takiego sprzętu: dobrydestylator.pl.
Czy można sprzedać alkohol zrobiony w domu?
Domowe alkohole nie przechodzą kontroli jakości tak jak trunki przeznaczone do działalności komercyjnej. Przy produkcji na własny użytek nie ma państwowej inspekcji, a użytkownik ma prawo zrobić dowolną ilość alkoholu - jedynie produkcja alkoholu etylowego ograniczona jest restrykcjami i koniecznością starania się o zezwolenie.
Licencja będzie też konieczna przy sprzedaży domowych trunków, również gdy będą to tylko pojedyncze butelki. Bez zezwolenia nie wolno również podawać za darmo domowego alkoholu gościom w pensjonatach czy restauracjach.